Swakopmund - Etosha

Door: Minke

Blijf op de hoogte en volg Minke

11 September 2023 | Namibië, Halali

Voordat we twee dagen geleden door de poort van Etosha National Park reden, hadden we de afgelopen weken al best veel wildlife gezien. We stopten al niet meer langs de weg als we een gemsbok, springbok of struisvogel zagen. Hoe bijzonder en mooi ze ook zijn, het wordt nou eenmaal normaler. Gek hoe snel dat kan gaan.

Gelukkig werd alles in Etosha weer bijzonder. Dat we in dit enorme natuurpark zelf kunnen rondrijden ("stay in your vehicle!") maakt het heel leuk en avontuurlijk. Omdat we in het droogteseizoen zitten, concentreren alle dieren zich rond de waterholes. Dat maakt het voor ons dus makkelijk om ze te zoeken. En ondanks dat we al een boel diersoorten gezien hadden, hebben we ook weer veel nieuwe kunnen afvinken. De afgelopen dagen hebben alle olifanten en neushoorns zich van hun mooiste kant laten zien. De giraffen staken hun nek uit, de zebra's hebben we ook kunnen afstrepen en de gnoes waren met g'noeg.

Het is fantastisch om langere tijd bij een waterhole te staan en alle gedragingen van en interacties tussen de dieren te kunnen zien. De zebra's zijn echte zenuwpezen, springen bij het minste of geringste op en lijken elkaar de hele tijd op te fokken. De giraffen zijn daarentegen heel chill: ze lijken alle geduld van de wereld te hebben en kijken rustig om zich heen. De neushoorns bekommeren zich om elkaar, wrijven met de hoorns tegen elkaar aan als begroeting (de agressie die Google voorschrijft hebben wij nog niet gezien). De olifanten zijn echte groepsdieren en zijn veelal functioneel bezig, door veel te drinken en zichzelf te beschermen tegen de warmte door water- en zanddouches. Bij een populaire waterhole verschijnt de ene groep ten tonele als de andere net verdwenen is, alsof ze een vaste volgorde (dan wel hiërarchie) hebben.

Wie zich nog niet zo aan ons hebben willen laten zien, zijn de leeuwen, luipaarden en cheeta's. Ze zouden hier in groten getale moeten zijn, maar niet daar waar wij kijken in ieder geval. Gisteravond laat werd ons geduld beloond toen we tóch nog even een kwartiertje bleven zitten bij de verlichte waterhole naast onze accommodatie en uiteindelijk twee leeuwinnen in de verte zagen langslopen. Duimen jullie voor meer succes de komende twee dagen? Want als je het mij vraagt luisteren we genoeg naar de muziek van The Lion King om de hele cast te mogen ontmoeten.

• 11 September 2023 - 16:51

Eefje:

Wat een mooie foto’s!!

• 11 September 2023 - 17:04

Geurt:

Mooi geschreven. Je moet je concentreren op de schaduwplekken of in een boom. Maar dat weet je natuurlijk ook al uit Kenia…. Ook toen niet the big five gezien.

• 11 September 2023 - 18:04

Sineke:

Wauwh, wat een ervaringen en mooie plaatjes in woord en beeld! Ik zal voor jullie leeuwen, luipaarden en cheeta's duimen. Groetjes

• 11 September 2023 - 18:35

Mieke:

Alles komt goed:).. en, er is vast een stip op de horizon[e-1f406][e-1f91e].. leuk geschreven weer! En mooie foto's!

• 12 September 2023 - 06:54

Els:

[e-1f44d][e-1f48c],prachtige ervaring.,mooi.

• 12 September 2023 - 13:38

Ine:

Kleurrijk en beeldend verslag, Mink!

• 13 September 2023 - 08:39

Matthijs:

Leuk om jullie verslag weer te lezen. Ik denk dat je er niet te veel naar moet zoeken. "Alles komt goed"!

• 13 September 2023 - 10:44

Eric :

Leuke woordspelingen in de korte boeiende verslaggeving. Prachtig jullie belevenissen te mogen lezen.

• 14 September 2023 - 07:11

Stephan:

Klinkt als dat jullie g'noeg prachtige dingen mee maken. Leuk om zo jullie verhalen mee te kunnen lezen!

• 18 September 2023 - 20:30

Dana:

Hakuna Matata [e-1f981]

• 19 September 2023 - 15:29

Anja:

Wauw wat een prachtige foto’s weer!!! En super om mee te kunnen lezen wat jullie allemaal meemaken!!! Have fun!!!!

• 21 September 2023 - 22:46

Irene Hoekstra :

Hey wat leuk om dit te zien en lezen. Veel genietmomenten nog gewenst